December 4, 2021

De eigenzinnige geschiedenis van theosofie met Wim Leys deel II: Het veelbewogen vervolg, en de column: over Sri Nisargadatta

De eigenzinnige geschiedenis van theosofie met Wim leys deel II: Het veelbewogen vervolg

Hoe ging de wisseling van de wacht bij de TS na het overlijden van Blavatsky? Welke rol speelde voormalig socialiste en feministe Annie Besant? Van het idee van de nieuwe Wereldleraar Krishnamurti tot de gevolgen voor de Theosophical Society; Wim Leys plaatst de loop van de geschiedenis in het huidige licht.
 

Prijsvraag! Raad de theosofische kopstukken van de banner van deze uitzending en stuur de oplossing naar radiolilapodcast@gmail.com. Onder de goede inzendingen verloten we enkele antiquarische boeken uit de bibliotheek van de TVN.

Meer weten over de Theosofische Vereniging? Kijk op: www.theosofie.nl

The Theosophical Society Adyar: www.ts-adyar.org

The Theosophical Society in America: www.theosophical.org

Yogafilosofie column vanaf minuut 46:31 - over het ‘gedachten-gevoel’ van Sri Nisargadatta

Sri Nisargadatta staat binnen de non dualistische advaita traditie bekend als een vurige leraar die zijn leerlingen compromisloos confronteerde met de illusies van het denken. En tegelijk gevoel inzette om het Zelf te bereiken. Wat waren zijn methodes en opvattingen? José van der Loop vertelt je hier meer over in haar tweewekelijkse yogafilosofie column.

Een mooi filmpje (20 min) om te bekijken 'I am only the Self' https://www.youtube.com/watch?v=Uzd0txiRN2E&t=627s 

en de Engelse versie van Ik Ben Zijn: https://theblisscentre.org/more/ebooks/IAmThat.pdf