September 25, 2021

Yogaspecial! Yoga: veredelde gym of weg naar zelfverwezenlijking? Yogafilosofie over Zelfherkenning

Yoga: veredelde gym of weg naar zelfverwezenlijking? Float of Flowyoga en Power- of Hotyoga; de afgelopen decennia was er een wildgroei in yogastijlen, ieder met hun eigen culturele claims. Maar waar zijn die op gebaseerd? Waarin verschillen Patanjali's soetra's en de kundaliniopwekkende toeren van de hathayogi's? En wat is de wonderlijke connectie met Deense gymnastiek, Europese bodybuilding en een Amerikaanse ontspanningstechniek? Introductie over het ontstaan van moderne yogahoudingen.

Verwijzingen naar verdere informatie:

Yoga Body, Mark Singleton: https://en.wikipedia.org/wiki/Yoga_Body#CITEREFSingleton2010

Roots of Yoga, James Mallinson en Mark Singleton: https://en.wikipedia.org/wiki/Roots_of_Yoga

Yogafilosofie: het hart van Zelfherkenning vanaf minuut 40:14 Wat betekent het om het Zelf in jezelf echt te herkennen, je aangeboren goddelijkheid te ervaren en je verbinding met alles? Dat is de vraag die deze klassieke Tantra tekst door praktische handvatten en inzichten wil beantwoorden.

In de yogafilosofie podcast verwijzen we naar een tweetal boeken, hier tref je de verwijzingen:

- 'Inwijding' van Elisabeth Haich http://www.theosofie.nl/products-page/boeken-nederlands/inwijding/

- Het geheim van Zelfrealisatie - commentaren op de Sutra van Zelfherkenning door I.K. Taimni http://www.theosofie.nl/products-page/boeken-nederlands/het-geheim-van-zelf-realisatie-pratyabhijna-hridayam-van-ksemaraja/